ΑΘΗΝΑΣ



Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
          Η οδός Αθηνάς είναι από τους πρώτους αθηναϊκούς δρόμους που πήρα το όνομα της από την θεά Αθηνά που συμβόλιζε την σοφία και την αρετή και σχεδιάστηκε από τους Κλεάνθη και Σάουμπερτ για να πλαισίωση τα ανάκτορα που θα κτιζόντουσαν στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, της νέας πόλης, της Ακρόπολης και του Παρθενώνα. Τελικά, η Αθηνάς έμελλε να γίνει εμπορικός δρόμος που θα σύνδεε την παλαιά με την νέα πόλη.
         Τώρα η οδός Αθηνάς είναι ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους των Αθηνών, που ενώνει την Ομόνοια με το Μοναστηράκι με την Πλατεία Κοτζιά και το Δημαρχείο της Αθήνας.

ΑΛΛΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
         Παλαιότερα η οδός Αθηνάς είχε και άλλες ονομασίες όπως, οδός των θαυμάτων, αφού μοιάζει με γέφυρα που συνδέει την Αθήνα με τα γοητευτικά παζάρια της Ανατολής ή οδός της αμαρτίας, γιατί καθώς βραδιάζει παρακμάζει, μετά το κλείσιμο αλλά και την μεταφορά κάποιων ξενοδοχείων ή καφενείων σε διπλανούς δρόμους.

ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ
          Η οδός Αθηνάς είναι ένας δρόμος με δύο όψεις. Από την μία είναι ένας ζωντανός εμπορικός δρόμος, αλλά από την άλλη φαίνεται σαν δρόμος περασμένων δεκαετιών. Την ημέρα οι όμορφες και ασυνήθιστες  μυρωδιές των τροφίμων, των φρούτων και των μπαχαρικών μπερδεύονται με την δυσοσμία ενός παλιού αποχετευτικού συστήματος.
           Όταν η πρωτεύουσα της Ελλάδας μεταφέρθηκε από το Ναύπλιο στην Αθήνα, η οδός Αθηνάς χαρακτηρίστηκε από την πλατεία της Εμπορικής Αγοράς. Σ’ αυτόν το δρόμο γινόταν το παζάρι των εμπορευμάτων που ερχόταν από την επαρχία και το εξωτερικό για να εφοδιάσουν τους κατοίκους της νέας πρωτεύουσας. Από την αρχή λοιπόν, η οδός Αθηνάς φιλοξένησε τα μαγαζιά των εμπόρων, αλλά και τα σπίτια τους.
           Μεγάλοι αρχιτέκτονες όπως ο Π. Κάλκος, ο Ερνέστος Τσίλλερ και άλλοι δημιούργησαν ιστορικά κτίρια, όπως το δημαρχείο, το δημοτικό θέατρο, τη Ναυτική Σχολή, δύο κτίρια που πια δεν υπάρχουν, αλλά και άλλα ενδιαφέροντα. Πολλά από αυτά τα κτίρια υπάρχουν ακόμα και ξεχωρίζουν από αρχιτεκτονικής πλευράς, αφού δεν εκπροσωπούν μόνο την περίοδο του αθηναϊκού κλασικισμού ή νεοκλασικισμού, αλλά και του μοντερνισμού του 20ου αιώνα.

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΑΘΗΝΑΣ
          Η Αθηνάς προοριζόταν να γίνει ένα δεντροφυτεμένο «θεάτρου» κατάλληλο για περιπάτους. Σε αυτόν το δρόμο θα κτιζόντουσαν το θέατρο, το Καζίνο και τα μεγάλα καταστήματα, ενώ η αγορά παρέμενε στην παλαιά πόλη. Τα ανάκτορα άλλαξαν τοποθεσία γι’ αυτό τα σχέδια για την οδό Αθηνάς ακυρώθηκαν.
          Μετά το 1950, έχουν ήδη κατεδαφιστεί η σχολή Καραμάνου και το Δημοτικό Θέατρο. Ακόμα, η θέση της Βαρβάκειου Σχολής κρίθηκε ακατάλληλη, μετά από τις καταστροφές που υπέστη από τον Εμφύλιο πόλεμο και αφού πρώτα μεταφέρθηκε σε άλλο κτίριο της Αθήνας στη συνέχεια γκρεμίστηκε.
          Η Αθηνάς μετατρέπετε σε αγορά των κατοίκων από τα Μεσόγεια και την επαρχία που διέμεναν στα β΄ και γ΄ κατηγορίας ξενοδοχεία της οδού. Οι όροφοι των κτιρίων μετατρέπονται σε επαγγελματικές στέγες, όπως βιοτεχνίες, αμερικάνικες αγορές  και αποθήκες για τα εμπορεύματα των καταστημάτων.
           Στα τέλη του 20ου αιώνα κατεδαφίζονται αρκετά από τα νεοκλασικά για να αντικατασταθούν από σύγχρονα πολυώροφα κτίρια σε ρόλο γραφείων και καταστημάτων.
          Μέχρι και σήμερα η οδός Αθηνάς δεν έχει χάσει την γοητεία της. Αποτελεί έναν από τους βασικούς εμπορικούς άξονες και θυμίζει κάτι από την παλαιά πόλη και την Ανατολή. Το πρωί είναι ένας δρόμος γεμάτος φωνές, αυτοκίνητα, δράση,  σκουπίδια και το βράδυ μετατρέπετε στην παλαιά, ωραία πόλη την οποία ξέρουμε. Τα σπίτια δεν φαίνονται φθαρμένα και θυμίζει κάτι από το παρελθόν.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ (ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣ)

          Η δημοτική αγορά οικοδομείτε από το 1878 από τον δήμο Αθηναίων ανατολικά του Βαρβακείου. Τον Αύγουστο του 1884 πυρκαγιά έκαψε τις παράγκες τις παλαιάς αγοράς που λειτουργούσε μέχρι τότε. Μετά από αυτό η εργασίες στην οδό Αθηνάς επιταχύνθηκαν και η Νέα Αγορά τέθηκε σε λειτουργία το 1886. Από τότε η αγορά λειτουργεί αδιάκοπα.



ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Το 1872, μετά από συνεδρίαση του Δημοτικού Συνεδρίου, αποφασίστηκε η ανέγερση του Δημοτικού Μεγάρου. Σε μια μεγάλη ελεύθερη έκταση στα αρχιτεκτονική σχέδια των Κλεάνθη – Σάουμπερτ, θα κτιζόταν το Δημαρχείο, στην οδό Αθηνάς. Μιλάμε για ένα τριώροφο   κεραμοσκεπές κτίριο, με συμμετρική μορφολογική οργάνωση και δωρικό πρόπυλο, αυστηρού νεοκλασικού ρυθμού, έντονα επηρεασμένο από την αρχιτεκτονική των Ανακτόρων της πλατείας Συντάγματος και σε συνάφεια με το γειτονικό Βαρβάκειο.



Και τα δύο κτίρια, η Δημοτική Αγορά και το Δημαρχείο είναι έργα του Κάλβου.

ΠΗΓΕΣ



  •       καθημερινή (ένθετο 7 ημέρες) οδός Αθηνάς

ΤΣΙΑΚΡΙΛΗ ΒΙΟΛΕΤΤΑ, ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου